Er kosttilskud relevant for løbetræning?

Essentielle boosts til din krop, når du træner

Selvfølgelig er det helt primære i løbetræningen, at programmet er tilpasset din form og dit niveau, og at du giver kroppen tid til at restituere. Andet led er selvfølgelig kosten, som hjælper til din muskelopbygning og giver det rette energiniveau, hvilket igen hænger sammen med din krops evne til at restituere.

Uanset om du løbetræner for din konditions skyld eller om du vil forbedre din form drastisk op til et maraton, kan du have brug for kosttilskud til at hjælpe kroppen på vej. Du kan særligt have stor gavn af tilskud med ekstra mineraler, vitaminer eller lægeplanter, hvis du har været skadet, syg eller generelt kan mærke, at konditionen ikke helt er som ønsket. Brug evt. sider som kosttilskudguiden.dk for at sætte dit dybere ind i de enkelte kosttilskud der kan være relevante for dig.

Tilskud til løbere, der vil styrke kondition og forbedre restitution

Jern

Jern er et must for alle, der dyrker motion, og særligt kvinder kan have god brug for et generelt jerntilskud. Fra kosten får vi jern ved at spise rigeligt med jernholdige fødevarer såsom grønbladede grøntsager, lever og grove kornprodukter. I en travl hverdag kan de “jernholdige emner” dog være svære at nå at få spist nok af!

De fleste løbere og sportsudøvere, også de der træner mere moderat, har lettere ved at få jernmangel. Bliver du ofte let svimmel og kan du af og til mærke en kraftesløshed i lemmerne, kan det meget vel have at gøre med en mangel på jern og dermed at antallet af dine røde blodlegemer er faldet. De røde blodlegemer transporterer ilten rundt i blodet, så hvis du mister pusten nemt og det er svært at få vejrtrækningen ned i roligt leje efter en sprint, er det på høje tid, at du tager jerntilskud.

Jern er desuden en vigtig komponent i opbygningen af væv og celler, så det er et helt centralt mineral i forhold til restitution. Mænd bør generelt gå efter tilskud med 10 mg pr. dagsdosis, og kvinder 15 mg.

Calcium

Vi har alle hørt den gamle sang om at drikke vores daglige mælk, for knoglernes skyld! Og det er bestemt ikke hen i vejret at sørge for calcium, eller kalk, til knoglerne. Blot får du ikke nødvendigvis det bedste resultat af blot at skrue op for mælkeprodukterne. 

Kalken binder sig nemlig langt mere effektivt til knoglerne, hvis du indtager det samtidigt med rette mængder af magnesium og D-vitamin: På den måde styrker du knoglerne bedst, du slipper for risikoen for at få forkalkninger i hjertekarsystemet – og magnesium og D-vitamin er i sig selv også super-tilskud, der giver energi og booster hele immunsystemet.

Protein

Protein er selvsagt essentielt for kroppens muskler og energiforbrug, for ikke at tale om en helt basal grundsten i din organisme i forhold til væskebalance og vedligeholdelse af cellerne. I vores del af verden er det som oftest intet problem at få nok protein i forhold til en mindre anstrengende livsstil, men er du løbetræner og sigter du mod længere løb og maraton, så er proteintilskud vejen frem. Du bør indtage 40-60 gram protein om dagen, og det kan være svært at opnå gennem selv mere komplekse trænings dieter, så find dig et protein supplement, der passer til dine kostvaner, yndlingsretter og din foretrukne livsstil. Tag gerne proteintilskuddet før og helst efter træning – På den måde opnår du den bedste restitution.

Kreatin

Ved maratonløb og meget krævende træning har du brug for et mere udvidet tilgang til kosttilskud med protein, og der skal du gå efter det helt central aminosyre kreatin. Kreatin booster dine muskler til at komme sig hurtigere og at vokse, og det forebygger også inflammation. Gå efter kreatintilskud, som har forbedret optagelse, og tag gerne cirka 20 gram om dagen, når du er i en intensiv belastende træningsfase, og ellers 5 gram.

Koffein

Vi kan alle være inde i perioder, hvor vi ikke har meget energi til at komme i gang med træningen, for eksempel efter en lang arbejdsdag. Tilskud med koffein er en god løsning, da det både giver et spark af energi til hjernen, men så sandelig også kroppen, da stoffet nemlig udløser adrenalin. Meget peger tilmed i retning af, at et skud koffein før løbetræningen kan være med til at øge udholdenhed og fedtforbrænding!

Løb er sundt for kroppen, men samtidig også en belastning, da den jo konstant skal genopbygge cellerne og immunforsvaret derfor kan blive belastet af forskellige inflammationer eller svækkelser i vævet. Sørg derfor at booste immunforsvaret med naturlige og effektive tilskud med for eksempel gurkemeje, blåbær, acai og andre powerfoods.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *